فن بیان و گویندگی مهارتی است که به برقراری ارتباطی بهتر درحین صحبت کردن میافزاید. تفاوتی ندارد مخاطب شما یک کودک هفت ساله باشد یا فردی هفتاد ساله، فرقی نمیکند برای یک جمع اندک صحبت میکنید و یا برای یک جمع صد نفره، در هرصورت برای اینکه بتوانید کلام موثرتری داشته باشید و مخاطبتان را با خود همراه کنید، لازم است به تقویت فن بیان و گویندگی اهمیت دهید، مثلا باید بتوانید بر نکاتی که لازم است تأکید بیشتری داشته و از بعضی موارد غیر ضروری عبور کنید. پس اگر میخواهید روابط عمومی خوبی داشته باشید، منظور خود را به خوبی به مخاطبانتان منتقل کنید و کاری کنید که بقیه از همنشینی با شما لذت ببرند بهتر است فن بیان خوبی داشته باشید. حتما شما نیز این سخن معروف را شنیدهاید که میگویند فلانی حرفهای قشنگی میزند ولی قشنگ حرف نمیزند، این عبارت به اهمیت فن بیان قوی در ارتباطات روزمره اشاره دارد. در واقع شما هرچه شمردهتر و با احساستر صحبت کنید، کلامتان نفوذ بیشتری دارد و در نتیجه میتوانید رابطه بهتری با اطرافیانتان برقرار کنید.
برای اینکه بدانید چگونه فن بیان خود را تقویت کنید، نکات مهمی را در ادامه مطرح کردهایم. با ما همراه باشید.
اهمیت فن بیان
کسانی که تمرین فن بیان میکنند و توانایی سخنرانی خوبی دارند، میتوانند ارتباطات بیشتری برقرار کنند و یا حتی محصولاتشان را بهتر ارائه کنند. تمرینات عملی فن بیان در زمینههای مختلفی از زندگی مثل افزایش اعتماد به نفس، کمکتان میکند.
تقویت فن بیان و گویندگی در سایهی تمرین
احتمال دارد برای شما سوال پیش آید که اصلاً میتوان با تمرینات عملی فن بیان، آن را تقویت کرد و خوب صحبت کرد یا این موضوع ذاتی است و امکان یادگیری آن وجود ندارد؟ پاسخ علمی به این سوال این است که برخی از افراد ممکن است به صورت ذاتی دارای مهارت خوب صحبت کردن باشند اما واقعیت این است که تعداد قابل توجهی از افراد با تمرین و ممارست و آموزش درست توانستهاند به یادگیری مهارتهای ارتباطی بپردازند. بنابراین، اینکه فکر کنید در یک مهارت مثل فن بیان، استعداد ندارید شاید درست باشد، اما علم میگوید هر مهارتی را با تمرین و تکرار، میتوانید تقویت کنید. برای اینکه در یک کار حرفهای شوید نیاز است تا در آن زمینه دانش کسب کنید و سپس ساعتهایی را صرف تمرین آن مهارت کنید تا بر آن تسلط پیدا کنید.
آموزش فن بیان و گویندگی
برای اینکه بتوانید توانایی ارتباط مؤثر با مخاطب را به دست آورید نیاز است تا تکنیکهایی را بدانید. با کمک این تکنیکها میتوانید زبان بدن، استرس، لحن صدا و دیگر موارد اساسی را کنترل کنید. شما با آموزش دیدن، تمرین کردن و استفاده از راهکارهای متنوع، به راحتی میتوانید به تقویت فن بیانتان کمک کنید.
شمرده شمرده صحبت کنید
شاید تا به حال برای شما هم پیش آمده که با افرادی صحبت کرده باشید و بخاطر نوع حرف زدنشان برخی از سخنان آنها را متوجه نشده باشید. در این شرایط چه فکری در مورد مخاطبتان کردهاید؟ آیا تمایل داشتید که به صحبت کردن با وی ادامه دهید؟ یکی از مهم ترین نکات در تقویت فن بیان و گویندگی، واضح بودن کلمات است. با هر سرعتی که صحبت میکنید، وضوح و شمردگی کلام خود را فراموش نکنید. ادای مناسب و تلفظ درست کلمات، به فهم بهتر و دقیقتر شنونده کمک کرده و باعث می شود که برای شنیدن ادامه سخنانتان راغب باشد. شمرده حرف زدن به این معنی نیست که بعد از هر کلمه مکثی عمیق و طولانی داشته باشید چون این کار مخاطب را خسته میکند.
تمرین: میتوانید صدای خود را در حین صحبت با دیگران ضبط کنید و بارها به آن گوش دهید. به راحتی با این کار متوجه میشوید که جملات را چگونه بیان میکنید.
راه دیگر برای رعایت وضوح کلام، کم کردن سرعت صحبت کردن است. شاید متوجه شده باشید که اکثر افرادی که نگران هستند و یا در مورد گفته خود تردید دارند، خیلی سریع صحبت میکنند، پس سعی کنید که شمرده و آرام سخن گفته و این شیوه را تمرین کنید چرا که با انجام این کار، علاوه بر فهم بهتر شنونده، شما فردی آرام و مطمئن بنظر میرسید. البته آنقدر آرام سخن نگویید که صدایتان بسختی شنیده شود.
متکلم وحده نباشید
سخنرانی برای جمع و یا حتی یک فرد، کاری تیمی است. زمانی که برای جمعی صحبت میکنید، بدون در نظر گرفتن موضوع مورد بحث، نباید خود را جدا از مخاطب تصور کنید. برخی از افراد گمان میکنند که کاملترین اطلاعات را در اختیار دارند و هیچ کس در سطحی نیست که بتواند با آنها همصحبت شود. به یاد داشته باشید در بیان سخنان خود و یا حتی تعریف کردن یک خاطره، هرگز خود محور نباشید و در حین صحبت با دیگران تعامل مناسب برقرار کنید.
تمرین: در حین صحبت از افعال جمع و ضمیر ما، به جای ضمیر من استفاده کنید. اگر سخنرانی میکنید حدالامکان از مخاطبان دعوت کنید تا به روی سن در کنار شما قرار بگیرند. یا از سن، پایین بیایید و در بین مخاطبان به صحبتهایتان ادامه دهید. این کار صمیمیت شما را به مخاطب ثابت میکند.
حجم صدای خود را کنترل کنید
باید بتوانید به گونهای صحبت کنید که مخاطبانتان به راحتی و بدون زحمت بتوانند صدای شما را بشنوند، چه زمانی که برای یک نفر صحبت میکنید و چه در جمعی بزرگ، صدای شما باید واضح و رسا به گوش همه برسد. و یا حتی اگر علاقمند به دادن تست گویندگی هستید بهتر است بتوانید روی صدایتان کنترل داشته باشید. باید تلاش کنید که از یکنواخت صحبت کردن نیز خودداری کنید. مثلا در طول صحبتهایتان نکات مهم را با صدای اندکی بلندتر بیان کنید تا بتوانید توجه مخاطب را به خود جلب کنید.
تمرین: برای اینکه بتوانید حجم صدای خود را کنترل کنید و از فریاد زدن و یا آرام صحبت کردن جلوگیری کنید، در گوشهای از اتاق بنشینید و افرادی را تصور کنید که در فاصلههای متفاوتی نسبت به شما نشستهاند. سپس سعی کنید به گونهای صحبت کنید که صدای شما به گوش فردی که در دورترین نقطه نشسته هم برسد. برای اینکه بتوانید از حجم صدای خود مطمئن شوید، پیشنهاد میکنیم گوشی همراه خود را در نقاط مختلف اتاق، در حالت ضبط قرار دهید. با گوش کردن به صدای ضبط شده، بهتر میتوانید از حجم صدایتان مطمئن شوید.
راه دیگر برای داشتن صدایی خوب برای پادکسترها، گویندگان، مجریان تلویزیونی، خوانندگان، مصاحبه کنندگان، یوتوبرها، تولیدمحتوای ویدیویی و… استفاده از میکروفون مناسب است. برای مشاوره تخصصی و رایگان خرید میکروفون، با کارشناسان بهین مدیا تماس بگیرید.
مدیریت استرس
مهارت مدیریت استرس و کنترل هیجانات درونی سبب میشود تمرکز شما روی ارائه مطالب بیشتر شود. اگر بتوانید استرس خود را کنترل کنید بدون شک ارائه خوبی داشته، از لرزش صدای خود جلوگیری کرده و مطالب را فراموش نخواهید کرد.
تمرین: قبل از صحبتهای مهم نظیر سخنرانی، حرکات کششی انجام دهید و قبل سخنرانی نفس عمیق بکشید و آب بنوشید.
تحقیق و مطالعه کنید
مطالعه کتابهای گوناگون سبب میشود تا با واژهها و جمله بندیهای مختلف بیشتر آشنا شوید و هنگام نیاز از آن استفاده کنید.
تمرین: علاوه بر موضوعی که قرار است در رابطه با آن صحبت کنید، در رابطه با موضوعات مختلف نیز کتاب بخوانید تا بتوانید اطلاعاتتان را گسترش دهید. کتاب خواندن در حیطه کاری خود به تنهایی مهارتهای شما را افزایش نخواهد داد. در سطح اینترنت نیز میتوانید بهروزترین مقالهها را پیدا کرده و مطالعه کنید.
از تیکه کلامها دوری کنید
احتمالا پیش آمده زمانی در حال صحبت کردن بودید و کلمات را به یاد نمیآوردید، از تیکه کلامهایی مانند آآآ، اِممممم، مثلا و غیره استفاده کردهاید. استفاده زیاد از این کلمات، جذابیت سخنرانی شما را کاهش میدهند و به مخاطب میفهمانند که تمرکز و تسلط کافی برای ارائه مطالب را ندارید.
سر اصل مطلب بروید
خیلی مقدمهچینی نکنید. مخاطب زیاد نمیپسندد که شما از ریشهی داستان و چگونگی رسیدن آن به ذهنتان و… بگویید. حاشیهبازی خسته کننده است.
نتایج استفاده از تکنیک های فن بیان:
- احترام دیگران را به تفکر و عقایدتان جلب میکنید.
- نظر مخالف خود را راحتتر در جمعهای مختلف بیان میکنید.
- از افکار و عقایدتان به بهترین شکل دفاع میکنید.
- پرهیز از اشتباهات رایج در فن بیان و گویندگی.
سخن پایانی
نکات طلایی این مقاله، تنها برای سخنرانی یا ارائه مهارت های شغلی نیست، بلکه برای ارتباط با دوستان و والدینتان باید این مهارتها را بیاموزید تا به یک همصحبت خوب برای دیگران تبدیل شوید.
نکات طلایی در این مقاله، تنها مربوط به زمانهایی نیست که قصد داشته باشید برای یک جمع دویست نفره صحبت کنید و یا شغلتان به گونهای باشد که به این مهارت نیاز داشته باشید، برای همصحبتی با دوستان و والدینتان نیز باید این مهارت را بیاموزید تا بتوانید به همصحبت مناسبی برای دیگران تبدیل شوید. فراموش نکنید که شما میتوانید با بیانی کسلکننده، متن عالی یک سخنرانی را خراب کنید. به همین دلیل است که میگویند فن بیان، سوخت موتور یک سخنرانی است. شما چه راه های دیگری برای یادگیری و تقویت مهارت فن بیان پیشنهاد میکنید؟ برای ما بنویسید.
2 Comments
-
بنام خدا
دروود
شما برای ضبط صدای گوینده جهت نریشن چه میکروفون هایی رو پیشنهاد میفرمایید.باسپاس
-
Author
با سلام
برای ضبط صدای گوینده از میکروفونای رومیزی و شاتگان بهتره ک استفاده کنید تا صداهای محیطی کمتری ضبط بشه و جحم صدایی ک از شما دریافت میکنه، با جزییات خیلی خوبی رکورد میشه
مثل این دو مدل میکروفون شاتگان کامیکا COMICA CVM-VM20 و میکروفون USB استودیویی کامیکا COMICA STA-U1
-